In 1996 ben ik uit nieuwsgierigheid begonnen om te onderzoeken hoe de verschillende Rook takken met elkaar verweven zijn. Welnu, er is mij gebleken dat vrijwel elke Rook-tak afkomstig uit St.Jansklooster een connectie met elkaar heeft.

Oorspronkelijk werd de naam Roeck gebruikt wat kan duiden dat de naamsbetekenis van de Roek afkomstig kan zijn. Later werd deze gewijzigd in Roock en om uiteindelijk te veranderen in de naam Rook zoals die sinds jaar en dag geldt. In eerste instantie ben ik gaan zoeken naar de familie van mij in de rechte mannelijke lijn, maar al snel kreeg ik informatie dat het ook wel interessant zou zijn de vrouwelijke lijnen hierbij te betrekken. Ik doel hierbij dan op mijn eigen directe familie, waarvan twee vrouwen met de meisjesnaam Rook zijn geëmigreerd naar Noord Amerika. Om toch in beeld te krijgen hoe het met de nazaten is vergaan, heb ik via het machtige medium Internet deze nazaten op kunnen sporen. Enkele van de nazaten zijn dan ook in 2005 bij ons op bezoek geweest.
Deze zijn oorspronkelijk opgegroeid in de staten Minnesota , Iowa en de staat Washington. Mijn vrouw en ik hebben in 2006 een tegenbezoek gebracht en hebben daar ook andere verre familieleden ontmoet.
De Rook familie is overigens verder niet ver uitgewaaierd, maar is behoorlijk regionaal gebonden gebleven, zoals vooral in Vollenhove, Genemuiden en Kampen.

De Rook families waren vooral landbouwers en veehouders. Wel valt op dat er in de genen blijkbaar ook een handelsgeest en ondernemerszin zit, getuige vele ondernemingen die verwant zijn met de naam Rook en tot de familie behoren.

De informatie heb ik vergaard in het toenmalige archief van de gemeente Brederwiede, waar alles nog in archief boeken was opgeslagen. Later heb ik het onderzoek voortgezet in het Rijksarchief van de provincie Overijssel, waar het zoeken een stuk makkelijker ging omdat alle informatie op microfilm beschikbaar was.
Hierin was niet alleen de burgerlijke stand vanaf 1811 opgenomen, maar ook de kerkelijke archieven waren daar voorradig. Deze waren erg belangrijk, omdat pas na 1811 de burgers met naam bij de burgerlijke stand van de gemeentes werden geregistreerd.

Het overzicht is op deze site dan ook nog lang niet compleet en wij zouden het dan ook erg op prijs stellen, indien u nadere informatie hebt van uw Rook-tak deze aan te leveren op onderstaande e-mail adressen. Wij kunnen deze informatie dan toevoegen om een zo breed mogelijke familiehistorie te maken.
Wij wensen u veel plezier met het lezen van het overzicht en hopen dat wij ook u enthousiast hebben gemaakt over de geschiedenis van de familie Rook.

Deze site is tot stand gekomen door de inspanningen van Erik Rook -die overigens geen familie van ons is – maar het samen met ons leuk lijkt de families Rook op een centrale site te publiceren. Ook Yvonne Rook die wel tot “onze” familie behoort, levert ook haar bijdrage om tot een zo compleet mogelijk overzicht te komen.

Piet Rook,
E-mail

:

prook1994@kpnmail.nl                                         

Yvonne Ensink- Rook : yvonne.ensink@chello.nl

Laatst bijgewerkt: 16 januari 2022